Pratite nas na društvenim mrežama:
Informacija za stanovnike o COVID-19

Informacija za stanovnike o COVID-19
 
šta je COVID-19?

Bolest izazvana korona virusom 2019 (COVID-19) je infekcija disajnih puteva koju uzrokuje posebni korona virus nazvan SARS-CoV-2. Prvi put se pojavila u decembru 2019. godine u kineskom gradu Wuhan.
 
Kako se COVID-19 širi?

COVID-19 se uglavnom širi s osobe na osobu slično gripi. To se obično dešava kada oboljela osoba kašlje ili kiše u blizini drugih osoba. Osoba se može zaraziti i kada prstima dodiruje lice, oči, nos i usta a prethodno su dodirivali predmete i površine na kojoj su ostale kapljice koje nastaju tokom kašlja i kihanja drugih oboljelih osoba. Osoba je najzaraznija kad ima izražene simptome.
 
Koji su simptomi COVID-19?

Najčešći simptomi su:
 
- Visoka temperatura
 
- Kašalj

- Umor

- Otežano disanje

- Bolovi u mišićima

Većina osoba ima blage simptome. U oko 20% slučajeva su teški oblici, a jedna četvrtina od njih može biti kritična. Većina teških slučajeva su povezani sa osobama starije dobi. Djeca obolijevaju rijetko i to uglavnom sa blagom slikom. Mogući su slučajevi i bez simptoma.

Kada trebam da posjetim doktora porodične medicine?

Ako imate visoku temperature, kašalj i otežano disanje nazovite telefonom ambulantu porodične medicine. Sumnjati na COVID-19 možete ako ste imali sljedeće u posljednjih 14 dana:

- Blizak kontakt (bliže od 2 metra) s osobom koja ima potvrđenu bolest

- Putovali ste u zemlje u kojima je veliki broj oboljelih ili ste bili u bliskom kontaktu s osobom koja se vratila iz inostranstva

- Bili ste na nekom događaju gdje su bile osobe koje su naknadno oboljele.

Ako imate simptome i morate izaći vani koristite masku, ne dodirujte predmete i ostanite udaljeni od drugih osoba, ako je moguće više od 2 metra.

Testiranje

Može se desiti da će biti potrebno da vas testiraju. U tom slučaju ćete instrukcije dobiti telefonom. Otvorite prozore i provjetrite kuću. Doći će ljekar ili medicinska sestra koji će vam uzeti brisove iz nosa i grla. Oni će nositi zaštitnu opremu: skafandere ili posebne mantile, rukavice, respiratore (maske), naočale ili vizire. Za oko 5 sati biće poznati nalazi. Možda bude potrebno da vas testiraju još jednom.

Kako se liječi COVID-19?

Većina oboljelih su blagi slučajevi i oni se liječe simptomatski. Obaranje temperature, dovoljan unos tekućine i korištenje lijekova koji umiruju kašalj i bolove. Velika većina simptoma prolazi nakon 2 sedmice. Bitno je da ostanete u kući izolirani od ostalih ukućana i životinja. Kada ste u kontaktu s drugima nosite masku i ostanite na distance od 2 metra. Često perite ruke vodom i sapunom. Kada kašljete ili kišete pokrijte usta papirnom maramicom koju odmah treba da odložite u kantu za smeće. Ukoliko ste bez maramica, kašljite i kišite u rukav u području lakta. Nakon kašljanja i kihanja temeljito operite ruke.

Teški slučajevi se liječe u bolnici.

Kako prevenirati COVID-19

- Temeljito pranje ruku sapunom i vodom je najbolja preventivna metoda. Trljajte nasapunjane ruke i najmanje 20 sekundi, isperite ih vodom i posušite papirnim ubrusom. Izvan kuće možete koristiti sredstva za dezinfekciju ruku na bazi 60% alkohola. Više na informacija ovom linku.

- Ne dodirujte prstima lice, oči, nos i usta.

- Izbjegavajte osobe koje imaju simptome.

- Izbjegavajte grupe ljudi, a posebno velike skupove.

- Ne putujte izvan BiH.
 
- Čistite i dezinficirajte predmete koje koristite često (npr. mobitel, olovka).

- Ako se neko u porodici razboli od COVID-19 neka bude u drugoj prostoriji, a kada tu osobu njegujete oboje treba da nosite zaštitnu masku i temeljito operete ruke nakon svakog kontakta.

- Nakon što bolesna osoba koristi kupatilo potrebna je temeljita dezinfekcija prostora.

Kako da se pripremim za pojavu većeg broja slučajeva COVID-19 u svojoj sredini?

- Primijenite mjere prevencije!

- Vodite zdrav način života: zdrava ishrana, tjelesna aktivnost, ako ste pušač prestanite pušiti.

- Ako imate hroničnu bolest trudite se da je pod što boljom kontrolom.

- Ako krizni štabovi narede ostanite u svom domu.

- Pripremite telefonske brojeve rodbine, ambulante porodične medicine i kriznog štaba.

- Uvijek držite na umu da je COVID-19 u 80% slučajeva blaga respiratorna bolest.

Više informacija možete dobiti na web stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH