Pratite nas na društvenim mrežama:
Infekcija novim koronavirusom – osnovne informacije

Infekcija novim koronavirusom – osnovne informacije


Kakteristike 2019-nCoV

Koronavirusi su brojna porodica virusa koji su česti kod više vrsta životinja. Rijetko se infekcija prenosi sa životinje na čovjeka, još rijeđe sa čovjeka na čovjeka. Većina osoba zaraženih sa 2019-novim koronavirusom (2019-nCoV) u kinsekom gradu Wuhan imaju potvrđen kontakt sa životinjama u ribarnicama i životinjkim pijacama. Ali brzo širenje infecije sugerira na moguću transmisiju s čovjeka na čovjeka. Ovakav prenos je moguće inficiranim kapljicama koje nastaju tokom kihanja i kašljanja. Za sada nije poznato kako se lako ovaj virus prenosi s čovjeka na čovjeka, odnosno nepoznata je njegova kontagioznost.

Broj oboljelih do danas u Kini iznosi 1330 (41 smritni ishod), a slučajevi su zabilježeni još u Tajlandu (5), Singapuru (3), Maleziji (3), Francuskoj (3), Japanu (2), SAD (2), Južnoj Koreji (2), Vijetnamu (2), Nepalu (1) i Australiji (1). Jedan od smrtnih slučajeva je i ljekar koji je radio u bolnici u gradu Hubei.

Klinička slika

U kliničkoj slici izazvanoj infekcijom 2019-nCoV dominiraju simptomi i znaci akutne respiratorne infekcije (ARI): visoka temperatura ≥38 °C s početkom u zadnjih desetak dana praćena kašljem, kihanjem i odtežanim disanjem. Ovi simptomi mogu ići do teške infekcije respiratornih simptoma (SARI). Odsustvo visoke temperature ne isključuje infekciju virusom.

Težina infekcije sa 2019-nCoV varira od veoma laganih respiratornih bolesti do slučajeva sa smrtnim ishodom:

  • Infekcije bez komplikacija
  •  Blaga pneumonija
  •  Teška pneumonija
  •  Akutni respiratorni distres sindrom
  •  Sepsa
  •  Septični šok

Kada posumnjati da pacijent ima infekciju sa 2019-nCo virusom?

Klinička slika & Epidemiološki rizik
Visoka temperatura i simptomi infekcije donjih respiratornih puteva (kašalj, otežano disanje) i Visoka temperatura i simptomi infekcije donjih respiratornih puteva (kašalj, otežano disanje)
– ili –

Podatak o bliskom kontaku sa osobom koja je pod sumnjom da je oboljela od infekcije sa 2019-nCoV
Visoka temperatura i simptomi infekcije donjih respiratornih puteva (kašalj, otežano disanje) i Bliski kontakt sa osobom koja ima laboratorijsku potvrdu o 2019-nCoV infekciju

Moguće je odsustvo visoke temperature kod mlađe djece, starijih i imunokompromitiranih osoba.

Bliski kontakt se definira kao kontakt sa osobom na distanci manjoj od 2 metra, ili prisutvo u istoj sobi bez zaštitne opreme što uključuje njegu, zajednički život, posjećivanje ili boravak u čekaonici.

Ako se posumnja na ARI ili SARI izazvanu sa 2019-nCoV potrebno je ODMAH u primarnoj zdravstvenoj zaštiti preduzeti sljedeće mjere:

    1. Odmah dati pacijentu zaštitnu masku i izolirati ga od kontakta s drugim osobama. Izolacija u zato predviđenu prostoriju u svakom Domu zdravlja. Podučiti ga da kašlje u svoj rukav. Pažljiv transport na zato predviđeno mjesto u kliničkim centrima

    2. Nošenje lične profesionalne opreme: maske (najbolje certificirana N95 maska ili respirator), mantil, rukavice i zaštitine naočare ili vizir. Rad s pacijentom na distanci najmanjoj od jedan metar. Koristiti opremu za jednokratnu upotrebu ako je moguće (stetoskop, tlakomjer) ili ih pažljivo očistiti i dezinficirati nakon kontakta s pacijetom. Očistiti i dezinficirati sav namještaj, predmete i opremu koji su bili u kontaktu s pacijentom. Striktna higijena ruku. Izbjegavanje dodirivanja usta, nosa i očiju rukama.

 


Pripremio prof. dr. sci. Zaim Jatić