Pratite nas na društvenim mrežama:
Obraćanje kolegama-COVID-19

Poštovane kolege,


Želim da vam se obratim povodom sve većeg broja slučajeva COVID-19 u našoj zemlji. Mi smo ljekari koji su najbliži svojim pacijentima, odnosno svom narodu. Sada je potrebno da pokažemo da smo i u najtežim trenutcima za sve nas tu da bi brinuli o njihovom zdravlju. Poštujmo odluke Svjetske zdravstvene organizacije i naših kriznih štabova. (COVID-19) Preduzmimo sve dostupne mjere samozaštite na radnom mjestu.

Neću reći da se naši pacijenti plaše ili da su u panici. Mi nismo takav narod. Ali da postoji zbunjenost raznim informacijama, dezinformacijama i lažnim vijestima, postoji. Najbolji i najtačniji izvor informacija za naše pacijente smo mi, njihovi porodični/obiteljski ljekari.

Pacijenti su zamoljeni da ne dolaze bez velike potrebe u naše ambulante i oni to poštuju. Sada mi treba da poštujemo njih. Molim vas da pojačamo alternativne kontakte s našim pacijentima. To su prije svega telefonski brojevi naših ambulanti. Ali ponudimo im i brojeve svojih mobitela kako bi mogli imati kontakte putem SMSa, Vibera, WhatsAppa ili interneta. Ako imamo službeni email sada je prilika da ga dobiju svi naši pacijenti. Ponudimo i svoje privatne emailove za komunikaciju s pacijentima. Odvojimo dio radnog vremena za ove kontakte.


Nazovimo telefonom naše starije pacijente, osobito one sa više hroničnih bolesti, one koji su nepokretni ili koji su sami. Ohrabrimo ih da maksimalno provode preventivne mjere. Zajedno s patronažnim sestrama, socijalnim radnicima i službenicima civilne zaštite nađimo načina da najugroženiji pacijenti zbog fokusa zdravstvenog sistema na COVID-19 ne ostanu bez regularne zdravstvene i druge zaštite.

Naše profesionalno ponašanje će u najvećoj mjeri smiriti naše pacijente i omogućiti će da epidemija COVID-19 prođe sa što manje posljedica. Svi naši pacijenti trebaju da znaju da smo tu i da se brinemo za njihovo zdravlje.

 


Srdačni pozdravi,

Predsjednik Udruženja

prof. dr. sci. Zaim Jatić

Email: jaticzaim@gmail.com