Pratite nas na društvenim mrežama:
PISMO PREDSJEDNIKA UDRUŽENJA

Poštovane kolegice i kolege,

U posljednje vrijeme smo svjedoci izuzetno visokog zagađenja zraka u gradovima Bosne i Hercegovine.

Smatram da kao porodični ljekari ne smijemo ostati nijemi. Potrebno je da pomognemo našim pacijentima i sami sebi u borbi za čistiji zrak.

Kako mi tu možemo pomoći?

Kao prvo, možemo dijelti informacije našim pacijentima koliko je opasan zagađeni zrak. Educirani stanovnci će tražiti bolji zrak za sebe i svoju djecu. Pokušaćemo da nađemo sredstva da štampamo informacije za pacijente. Za sada imamo infografiku o uticaju zagađenja zraka na zdravlje. Možete je štampati i dijeliti pacijentima ili im dati link našeg udruženja.

Drugo, mi možemo obratiti više pažnje na rizične grupe i učestvovati u prevenciji i prepoznavanju komplikaciji zagađenog zraka kod niza hroničnih bolesti.

Treće, potrebno je da nađemo način da dizajniramo istraživanja koja će nam pomoći da saznamo uticaj zagađenog zraka na zdravlje naših pacijenata, zdravstveni sistem i društvo u cjelini.

Četvrto, sve vaše ideje za ovu akciju su dobro došle. Možete snimiti video klipove, slati informacije, praviti infografike, pisati projekte a mi ćemo ih objaviti na našoj web stranici ili drugim medijima. Zajednički ćemo pokušati realizirati vaše projekte.

Molim vas da podržite ovu akciju za bolji zrak.

Srdačno,

Predsjednik Udruženja

Prof. dr. sci. Zaim Jatić